Waarom Data Management certificering?

Certified Data Management Professional (CDMP) is het wereldwijde erkende Data Management Certificeringsprogramma van DAMA International.

Professionele certificering is een indicatie van kennis, vaardigheden en ervaring in een vakgebied. DAMA International heeft de aanduiding Certified Data Management Professional (CDMP) opgesteld. Het CDMP-certificeringsprogramma geeft datamanagement professionals de mogelijkheid om groei te laten zien om persoonlijke en professionele ambities vorm te geven.

Certified Data Management Professional onderscheidt vier niveaus van certificering:

  • CDMP associate – De CDMP associate certificering is altijd het vertrekpunt voor certificering. Bij een minimale examenscore van 70% is het mogelijk om door te stromen naar de CDMP practitioner certificering.
  • CDMP practitioner – De CDMP practitioner certificering vereist 70% score op het Data Management Fundamentals examen en 70% score op twee specialisten examens.
  • CDMP master – De CDMP master certificering vereist 80% score op het Data Management Fundamentals examen en 80% score op twee specialisten examens. Tevens moet een CV ingediend worden ter acceptatie.
  • CDMP fellow – De CDMP fellow certificering is alleen via nominatie door DAMA International toegankelijk.

Alle details over de verschillende niveaus zijn te vinden op: https://cdmp.info/about/
Voor vragen kun je ook altijd bij DAMA NL terecht, je kunt ons bereiken via het contactformulier of via info@dama-nl.org

De basis: het Data Management Fundamentals examen

In alle gevallen is het internationaal erkende (Engelstalige) Data Management Fundamentals examen het startpunt voor certificering. Het bestaat uit 100 Multiple Choice vragen en test de kennis op de 11 DAMA-kennisgebieden zoals deze in het DAMA Framework worden weergegeven, plus Data Management, Data Handling Ethics en Big Data & Data Science.

Het examen wordt online afgenomen, onder toeziend oog van proctoring software en is individueel op een door de deelnemers zelf te kiezen tijdstip in te plannen. Je dient het examen binnen 90 minuten af te leggen. Indien Engels niet je moedertaal is, krijg je 20 minuten extra tijd.

Het Data Management Fundamentals examen is een ‘open boek’ examen en de minimale score om te slagen is 60%.
Indien je niet slaagt voor het examen is het mogelijk om het examen opnieuw afleggen (tegen een aanvullende examenvergoeding).

Ter voorbereiding op het Data Management Fundamentals examen is het mogelijk om examens te oefenen. Deze oefenexamens bestaan uit 40 vragen die in 35 minuten moeten worden beantwoord en zijn1 week voorafgaand aan je geplande het examen beschikbaar.

Het Data Management Fundamentals examen kan worden aangeschaft via https://cdmp.info/exams/. Tevens bieden enkele opleiders klassikale, proctored examens aan, waarbij zij ook het gehele administratieve proces uit handen nemen. Neem daarvoor contact met DAMA NL op en wij verwijzen je graag door.

Verdieping via Specialist examens

Er zijn momenteel zeven specialist-examens beschikbaar:

Alle details over en aanmelden voor de verschillende specialties examens zijn te vinden op: https://cdmp.info/exams/. Tevens bieden enkele opleiders klassikale, proctored examens aan, waarbij zij ook het gehele administratieve proces uit handen nemen. Neem daarvoor contact met DAMA NL op, wij verwijzen je graag door.

Certificaten en Badges

Na het behalen van een examen ontvang je een Badge. Badges worden automatisch binnen 10 dagen door het systeem uitgegeven. Het CDMP-examenplatform kent digitale badges toe voor het behalen van CDMP-certificeringen. Plaats deze badges op je CV, LinkedIn of Twitter om je nieuw verdiende certificering kenbaar te maken. De badge is niet zomaar een afbeelding. Het bevat metadata die worden geverifieerd. De CDMP-badges gebruiken de openbadges-standaard.

Certificaten worden uitgegeven voor certificeringen op Associate-, Practitioner- en Masterniveau. Certificaten worden uitgegeven binnen 10 dagen nadat je badge is uitgegeven en voldoet aan alle vereisten van dat certificeringsniveau.

Alle CDMP-certificeringen zijn 3 jaar geldig.

DAMA Data Management Body of Knowledge version 2 (DMBoK2) boek

Het Data Management Fundamentals examen test je kennis op basis van het DAMA Data Management Body of Knowledge version 2 (DMBoK2) boek. De specialist examens vereisen grondige studie van de boeken en whitepapers waarnaar wordt verwijzen in het DMBok2-boek bij het betreffende hoofdstuk van de speciality.

Het boek is met een aantrekkelijke korting te verkrijgbaar via DAMA Nederland. Je kunt het boek bestellen in onze webshop via https://dama-nl.org/winkel/

Vragen over certificering?

Op https://cdmp.info/faqs/ vind je een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over examen en certificering.

Het is uiteraard ook mogelijk om direct met DAMA Nederland contact op te nemen, we beantwoorden graag je vragen. We hebben samen met diverse opleiders met veel ervaring met het faciliteren van trainingen en voorbereiden op examens. Ga hiervoor naar de contactpagina, laat je gegevens en vragen achter en we nemen contact met je op. Je kunt ook uiteraard een mail sturen naar: info@dama-nl.org

 

Informatieproduct factsheet "Data-as-a-product" is ter consultatie aangeboden: Factsheet Datamesh Data-As-A-Product v 2 juli 2023-GUAVDALG-0017

Word een Vriend van DAMA NL