De werkgroep Serious Business Games (sedert 2019) informeert u over beschikbare serious datagames die ontwikkeld zijn door diverse commerciële en niet-commerciële organisaties.

De professionele inzet van spelvormen versterkt de data-mindset, stimuleert de samenwerking én vergroot het draagvlak voor het optimaal benutten en beheren van data in de organisatie. De overtuiging van DAMA NL is dat de inzet van serious games helpt om mensen het DAMA-DMBOK raamwerk te laten begrijpen en toe te passen in hun organisaties.

Uitstekend instrument voor verandermanagement

De fun factor zorgt voor extra enthousiasme en interactie bij de deelnemers. Bijvoorbeeld op een team bijeenkomst of heidag. Het maakt iets abstracts als ‘data’ echt omdat je het kunt vasthouden, uit kunt delen, verliezen en winnen. Je ervaart spelenderwijs het nut en noodzaak van datamanagement. Dit helpt niet alleen de deelnemers en hun managers maar ook programmamanagers, chief data officers en projectleiders in het meenemen van medewerkers in datagedreven werken.

Games aanbod; product of dienst

Games worden aangeboden als een product of als instrument binnen een advies opdracht. De toepassing binnen een adviesopdracht geeft ruimte voor maatwerk en inbreng van eigen use-cases. Zo zijn bijvoorbeeld Datapoly en Datamollen onderdeel van een adviesopdracht en is The Bridge beschikbaar als product. Zie hieronder een overzicht van de games. Ga met de cursor over de logo’s voor een korte toelichting. Klik op een logo voor meer informatie.

 

Events

17 september 2024: Op 17 september 2024 is er weer een DAMA NL event. Wil jij meer weten over data management, wil je collega’s ontmoeten, wil je weten wat DAMA International en DAMA NL mee bezig zijn, wil je meer weten over de werkgroepen, wil je meer weten over data? Kom dan naar dit DAMA NL event op 17 september 2024. Meer informatie vind je hier: DAMA NL 17 september 2024.

DAMA NL Serious Games Keurmerk

Binnen deze werkgroep ontwikkelen we momenteel een keurmerk. Met dit objectieve keurmerk beoordelen we verschillende serious games.

 

Contact

Wil je meehelpen in deze werkgroep, heb je een interessant spel wat je onder de aandacht wilt brengen of wil je meer informatie neem dan contact op met Rob Jouvenaar of Peter Frans Oosterbaan via dit formulier. Wil je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van deze werkgroep? Klik dan op dit formulier. Wil je zelf een werkgroep starten? Stuur dan een email naar info@dama-nl.org.

 

LinkedIn

Volg onze werkgroep op LinkedIn via deze link: LinkedIn pagina werkgroep Serious Gaming.

 

Datapoly is een bordspel voor het spelenderwijs meenemen van mensen in datamanagement. Gebaseerd op het vierkwadrantenmodel van Ronald Damhof. Beschikbaar als onderdeel van advies.
Ethische Datagame: Energiearmoede bestrijden in Houterveen. Beschikbaar als onderdeel van een advies.
Moordspel - ervaar datagedreven werken. Beschikbaar als product.
Data sneller laten stromen naar waarde door het wegnemen van obstakels. Beschikbaar als onderdeel van een advies.
Introductie in LinkedData met een leuk kaartspel. Beschikbaar als product.
Introductie in LinkedData met een leuk kaartspel. Beschikbaar als product.
Ethische Datagame: Energiearmoede bestrijden in Houterveen. Beschikbaar als onderdeel van een advies.
Informatieproduct factsheet "Data-as-a-product" is ter consultatie aangeboden: Factsheet Datamesh Data-As-A-Product v 2 juli 2023-GUAVDALG-0017

Word een Vriend van DAMA NL