Afbeeldingsresultaten voor britse vlag

Inleiding

De Werkgroep Datakwaliteit heeft onderzoek gedaan naar zoveel mogelijk dimensies van datakwaliteit. Het resultaat was een long list van 60 dimensies.

Gestandaardiseerde definities

De werkgroep heeft voor elke dimensie een adequate definitie geformuleerd. Deze definities voldoen aan de eisen van ISO 704, een standaard op dit gebied. De definities voldoen daarmee aan hoge eisen.

Dimensies gekoppeld aan ‘data concepten’

De werkgroep kwam erachter, dat het niet genoeg is om de dimensies te linken aan de term ‘data’, maar dat het beter is om te specificeren om welke data concepten het gaat. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld data values, data records en data attributes. Op deze manier kan bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen completeness of data values, data records en data attributes. Dit voorkomt dat dimensies geclassificeerd moeten worden, terwijl er niet zoiets bestaat als een classificatie van dimensies (ontologie). Dimensies kunnen nu worden onderscheiden naar de data concepten, waar de dimensies bij horen, bijvoorbeeld alle dimensies die betrekking hebben op data values.

Alle definities van dimensies van datakwaliteit in één tabel

Het resultaat van alle onderzoek is samengevat in een spreadsheet. In de rijen staat de dimensies, in de kolommen de data concepten.

Dimensions of Data Quality Matrix

Vergeet niet met je muis op een blauw blokje te staan (mouse over).

Alle definities van dimensies van datakwaliteit in de wiki

datamanagement.wiki

Welke definities van datakwaliteit moet ik kiezen?

Welke dimensies van datakwaliteit belangrijk, is voor elke organisatie anders. Daarom is er een handreiking samengesteld, waarin staat hoe je tot de juiste keuze kan komen.

How to select the right dimension of data quality?

Woordenboek van dimensies van datakwaliteit en dataconcepten

In het woordenboek (dictionary) zijn alle definities van dimensies  en data concepten samengevat.

Directionary of dimensions of data quality (3DQ)

Onderzoeksrapporten

De volgende onderzoeksrapporten vormen de basis voor de bovenstaande samenvattingen.

Het rapport over de gevonden en geformuleerde definities van dimensies van datakwaliteit: Dimensions of Data Quality (DDQ)

Het onderzoeksrapport over data concepten:  Data concept system for dimensions of data quality

Feedback

De werkgroep wil graag dat haar producten relevant zijn voor data-experts. Daarom wordt feedback zeer gewaardeerd. .Het kan worden gestuurd naar wgdq@planetbox.nl.

Informatieproduct factsheet "Data-as-a-product" is ter consultatie aangeboden: Factsheet Datamesh Data-As-A-Product v 2 juli 2023-GUAVDALG-0017

Word een Vriend van DAMA NL