Warm welkom in Culemborg voor de 2e DAMA NL Datamanagement Dag!

Dinsdag 17 september, de prinsjesdag voor datamanagement enthousiasten, was het zo ver. Ruim 200 deelnemers aan een boeiende middag, gelijkgestemden met passie of in ieder geval interesse in het mooie onderwerp datamanagement.

Introductie

We luisterden naar de introductie van Ronald Baan, de voorzitter van DAMA NL over wat DAMA en DAMA NL doen (voor het vakgebied en professionals), wat DAMA NL de afgelopen tijd gedaan heeft en wat er komen gaat. De presentatie kun je hier inzien.

Data ~ Ethics

Daarna was het de beurt aan Jurie Florijn die zijn master thesis voor de Antwerp Management School presenteerde over Data ~ Ethics. Hij gaf ons mooie uitgangspunten, kijk op frameworks en natuurlijk het belang van ethiek bij de inzet van AI. Zijn presentatie kun je hier inzien.

President DAMA International Peter Aiken

Peter Aiken, President DAMA International, was op ons verzoek speciaal uit de USA overgekomen om onze gemeenschap te ontmoeten en in een mooi tweegesprek met Mark van der Veen, DAMA NL bestuurslid die zich bezighoudt met educatie, gaf Peter zijn kijk op DAMA, DMBoK 3, AI en toekomstige ontwikkelingen. Peter vroeg ook om vrijwilligers om mee te schrijven aan DAMA DMBoK 3. Het formulier kun je hier vinden.

Boek De Datavertaler

Arun Rampersad introduceerde zijn nieuwe boek De Datavertaler aan ons. Het is een handzaam boekje over de vertaling van bedrijfsvragen naar de data en methoden die je vervolgens kunt inzetten om die vraag te beantwoorden. Hij verkoopt het boek en stelt de elektronische versie zelfs vrij beschikbaar via zijn leeromgeving en nodigt iedereen uit om dit te gebruiken bij jouw eigen vraagstukken of trainingen die je mogelijk geeft. Zijn presentatie is hier te vinden en je kunt hier toegang krijgen tot de online versie van het boek.

Hogeschool Utrecht Testimonial

2 studenten van de Hogeschool Utrecht bespraken wat zij zo waardeerden aan het curriculum over datamanagement dat binnen de HU de afgelopen jaren is ontwikkeld. Zo mooi om waardering te zien voor het framework DAMA DMBoK waar dit deel van het curriculum deels op is gebaseerd, maar vooral ook dat het ze echt helpt in hun werk.

Data Quality Management System

Als laatste presentatie was die van de Werkgroep Datakwaliteit, die hun voortgang op het gebied van een Data Quality Management System liet zien. Het DQMS is in lijn met management systemen volgens ISO, zoals ISO9001 voor kwaliteit en ISO27001 voor informatiebeveiliging. Een management systeem heeft alles in zich om vraag naar data kwaliteit, verbeteringen en rapportage continue en in samenhang te kunnen beheren. De standaarden ISO9001 en ISO 27001 laten zien dat dit uiterst krachtige middelen voor organisaties zijn om dit beheersbaar te maken. Dit management systeem opent ook de deur om datakwaliteit door een externe auditor te laten onderzoeken. De werkgroep is bezig om dit bij de eerste organisaties al te proberen en hun aanpak te verfijnen. Hun presentatie staat hier en vergeet ook niet direct naar hun openbare wiki te gaan voor alle informatie.

Werkgroepen DAMA NL

Daarna was er ruim gelegenheid voor iedereen om kennis te maken met de werkgroepen. Veel van de werkgroepen waren aanwezig en er ontstonden leuke gesprekken tussen de werkgroepen en de aanwezigen. DAMA NL heeft 15 werkgroepen waarin meer dan 100 professionals vrijwillig werken aan nieuwe kennis, meer kennis en toepassen van kennis.

Quiz Datageletterdheid

Als uitsmijter was er de quiz over datageletterdheid, waar we met de hele zaal en Menti vragen beantwoordden. Een leuke afsluiting van een bijzondere dag! De quiz (vooral ook de antwoorden) kun je hier vinden.

Volgend jaar weer!

Het lijkt erop dat we de 3e dinsdag in september nu officieel als DAMA NL Datamanagement Dag hebben uitgeroepen. Een mooie en leukere tegenhanger van Prinsjesdag (vinden wij).

Zien we jou volgend jaar weer/ook? Dinsdag 16 september 2025 doen we het weer.

Andere bijeenkomsten

Hou onze communicatie in de gaten, want er is een goede kans dat we tussendoor toch nog een datamanagement dag gaan doen. Er was zoveel enthousiasme en dit verzoek hoorde we wel erg vaak, dus hier komen we op terug! Hou ook andere evenementen in de gaten, zoals de eerstvolgende Heliview De Toekomstgerichte Overheid 2024.

In de tussentijd, laten we elkaar blijven ontmoeten op DAMA Drinks, informele sessies aan het einde van de dag, waar we elkaar ontmoeten, mogelijk een breinkraker doen met z’n allen en gezellig elkaar ontmoeten en netwerken.

Tot 16 september 2025! (of eerder!)

Informatieproduct factsheet "Data-as-a-product" is ter consultatie aangeboden: Factsheet Datamesh Data-As-A-Product v 2 juli 2023-GUAVDALG-0017

Word een Vriend van DAMA NL