Een avond vol inzichten en interactie

Locatie: Restaurant Momus, Maastricht, met uitzicht op het Vrijthof
Thema: Decentralized Data Architectures
Spreker: Prof. dr. Bas van Gils
Thema: Data Mesh en Decentrale Architecturen, deels gebaseerd op het MSc-onderzoek van Carla Vergeer (Antwerp Management School)

Met dank aan Strategy Alliance voor het mede mogelijk maken van deze DAMA Drink!
Kort artikel over Data Mesh: What is a Data Mesh?

Op 11 juni kwamen in Maastricht, met uitzicht op het zonovergoten Vrijthof, 14 leden van de Nederlandse data management community samen voor een nieuwe editie van de DAMA NL Drinks. Een kleinschalige setting, met inspirerende spreker, goed eten en een belangrijk thema — alle ingrediënten voor een geslaagde avond waren aanwezig.

Onderwerp van de dag: data mesh en decentrale architecturen

Na een welkom en opening door Erik Fransen (Board Member DAMA NL en Directeur Connected Data Group) beet prof. dr. Bas van Gils (Board Member DAMA NL, Managing Partner Strategy Alliance en Professor Antwerp Management School) het spits af met een presentatie over decentralized data architectures, gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Carla Vergeer aan de Antwerp Management School. Haar onderzoek richtte zich op de vraag wat de kritieke succesfactoren zijn bij het invoeren van decentrale data-architecturen, met bijzondere aandacht voor compliance en governance binnen de financiële sector.

Reflectie op de praktijk

De presentatie bood volop stof tot nadenken. Kernbegrippen als data mesh, data product en domein werden onder de loep genomen. Al snel bleek dat deze termen in de praktijk lang niet altijd eenduidig worden toegepast of begrepen. De aanwezigen deelden uiteenlopende ervaringen met het gebruik van domeinmodellen en data-eigenaarschap, wat duidelijk maakte dat de implementatie van een data mesh-benadering sterk afhankelijk is van context en volwassenheid van de organisatie.

Hoewel data mesh op papier veelbelovend is — denk aan meer autonomie voor teams, kortere doorlooptijden en betere aansluiting op businessbehoeften — bleef tijdens de sessie de vraag hangen waarin het model zich nu echt onderscheidt van bestaande architectuurvormen zoals data lakes, lakehouses of centrale datawarehouses. Het begrip decentralisatie bleek in de praktijk een glijdende schaal, waarbij veel oplossingen hybride van aard zijn.

Bijzondere aandacht ging uit naar het werken met real-time data in een gedistribueerde context. Hoe richt je de architectuur zó in dat domeinteams zelfstandig kunnen opereren, maar dat tegelijkertijd datakwaliteit, governance en compliance geborgd blijven? Hier werd terecht opgemerkt dat bestaande technische en organisatorische kaders daar vaak nog niet voldoende op zijn ingericht.

Er was brede consensus dat er nog veel moet worden uitgezocht voordat organisaties dit architectuurpatroon op schaal kunnen inzetten. Het onderzoek van Carla biedt hiervoor een goed vertrekpunt, maar vraagt ook om verdere verdieping.

Veel interactie in een prettige setting

De opzet van de bijeenkomst – bewust kleinschalig – werkte uitstekend. Er was veel ruimte voor interactie, praktijkervaringen en kritische reflectie. Deelnemers deelden openlijk hun inzichten, twijfels en vragen. Juist doordat de groep beperkt was, ontstond er een dynamiek van inhoudelijke betrokkenheid en wederzijds vertrouwen.

Aankondiging: DAMA NL Dag – 16 september 2025

Tijdens de bijeenkomst werd ook vooruitgeblikt op de DAMA NL Dag die plaatsvindt op 16 september 2025 aan de Hogeschool Utrecht. Deze dag staat in het teken van data in de breedste zin van het woord — van governance tot AI, van ethiek tot architectuur. Iedereen met interesse in data, ongeacht ervaring of sector, is van harte welkom om dit inspirerende programma bij te wonen. Zet de datum dus alvast in je agenda, inschrijven kan via Eventbrite.

Vervolg en oproep aan de community

De avond werd afgesloten met het voornemen om in kleinere kring verder te werken aan de verdieping van het thema decentrale data-architecturen. Binnen DAMA NL leven ideeën om in werkgroepvorm — bijvoorbeeld gericht op specifieke onderwerpen als data mesh — samen te verkennen wat dit concreet betekent voor de praktijk. De opbrengsten van deze verkenningen kunnen vervolgens worden uitgewerkt tot korte publicaties of blogs, die via de DAMA NL-website gedeeld worden met de bredere community.

Ook werd uitgesproken dat dit soort bijeenkomsten vaker georganiseerd mogen worden. Niet groots en massaal, maar juist kleinschalig, gefocust en met volop ruimte voor dialoog.


Wil je meedenken over het vervolg? Of heb je ideeën voor een volgend onderwerp? Neem dan contact op via www.dama-nl.org of stuur een mail naar info@dama-nl.org.

Informatieproduct factsheet "Data-as-a-product" is ter consultatie aangeboden: Factsheet Datamesh Data-As-A-Product v 2 juli 2023-GUAVDALG-0017

Word een Vriend van DAMA NL