De doelstelling van DAMA NL
DAMA NL heeft als doelstelling om het begrip, de ontwikkeling en de praktijk van het beheer van gegevens en informatie als belangrijke bedrijfsactiva ter ondersteuning van de organisatie te ondersteunen. Omdat de wereld waarin we Data gebruiken zich verder ontwikkelt willen we die nieuwe kennis of het vervangen van bestaande kennis faciliteren. Hiervoor hebben we een conceptueel model ontwikkeld.
Data Education Ladder
De Data Education Ladder neemt de kennisgebieden uit het DAMA wiel als vertrekpunt. We toetsen, gebruiken en verbeteren de kennis uit de gebieden op verschillende niveaus. Daarmee borgen we dat de Body of Knowledge een representatieve weergave is van Good en Best Practices voor het toepassen van Datagovernance en Datamanagement.
Data Education Ladder van van der Veen, 2022 is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Tools & Practice
Hier zorgen we voor praktische toepassingen. Voorbeelden daarvan zijn:
- Het maturity Assessment, een excel tool waarmee je snel kunt toetsen hoe jouw organisatie ervoor staat en welke ambities er zijn
- De dimensies van Data kwaliteit, een tabel waarin je aan de slag kunt met welke kwaliteitsdimensies relevant zijn
- De Datamanagement Wiki, een plek waar we kennis publiceren bij het gebrek aan een digitaal platform vanuit DAMA-I, deze komt er op termijn wel maar voor nu zorgen we voor een alternatief.
Framework
We passen het DMBoK v2 framework toe op opleidingen en in trainingen van bedrijven die het framework willen adopteren om mensen op te leiden en te trainen in het toepasbaar maken van de kennis. Op dit moment hebben we een aantal bedrijven die DMBoK v2 hebben geadopteerd en vaak ook zich als vriend van DAMA NL hebben aangemeld. Belangrijke ontwikkeling ook is dat we in Nederland een daadwerkelijke bachelor opleiding hebben kunnen ontwikkelen in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. De opleiding is ook beschikbaar als een 1-jarige leerweg om medewerkers bij te scholen met een deel van de kennis uit DMBoK v2:
- De 4-jaar bachelor : Hbo-opleiding HBO-ICT Data Management & BI (DM&BI) deeltijd | Hogeschool Utrecht (hu.nl)
- De 1-jaar leergang : Datamanagement | hbo-opleiding | Hogeschool Utrecht (hu.nl)
Science
We hopen met alle ervaring, scripties en data we voldoende kennis kunnen genereren voor het wetenschappelijke gebied. Daarmee kunnen we een extra boost geven aan het valideren van de kennis en de verdere ontwikkeling van de Body of Knowledge. Is de kennis inderdaad reproduceerbaar, werken de Best Practices en welke relaties zijn nog meer waardevol in het verbinden van het vakgebied van Datagovernance en Datamanagement.
Helaas is het ons tot nu toe niet gelukt om te komen tot een daadwerkelijk onderzoek of leerstoel maar we zijn er van overtuigd dat op termijn dit er zeker zal komen.
Werkgroepen
De werkgroepen completeren het model. Zij zorgen ervoor dat mensen met- en zonder ervaring op het gebied van Datagovernance en Datamanagement met elkaar in verbinding komen. Ze werken aan eigen gestelde doelen die gekoppeld zijn aan het bestuur van DAMA NL. Zo zorgen we dat de kennisontwikkeling in lijn is met de DMBoK v2 maar bovenal dat we de kennis verder door ontwikkelen zoals beschreven in onze doelstelling.
We verwelkomen je dan ook graag in 1 van onze werkgroepen en stellen het op prijs als je zou overwegen om ons doel te steunen door Vriend van DAMA NL te worden. Dat kan als individu maar ook als bedrijf.
Jouw geld wordt gebruikt voor het ondersteunen van de werkgroepen, het zichtbaar maken op beurzen en het verder kunnen ontwikkelen van het vakgebied.